05.07.2021 (Aktualizácia článku: 10.06.2021)
Hogyan kell helyesen metszeni a gyümölcsfákat?
A fák metszése fontos művelési tevékenység. A gondos metszés garantálja a fák jobb növekedését, amellyel nagyobb terméshozamot érhetünk el. A megfelelő típusú metszéssel, a megfelelő időben és a megfelelő eszközökkel nemcsak formálhatjuk, hanem fiatalíthatjuk is a fát.
Mire van szüksége?
A megfelelő kerti szerszámokkal időt és energiát takaríthat meg. A fák helyes metszésének célja, hogy a vágás egyenletes legyen, és ne sérüljön a fa.
Avágás után a fa kezelésére alkalmazzon fabalzsamot, hogy megvédje a friss vágást a fertőzéstől és a fafaragó gombáktól, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a fa sebének gyógyulását. Minden vágott sebre alkalmazhat fabalzsamot megelőző intézkedésként.
Mit és mikor vágjunk ki?
A metszés történhet a nyugalmi időszakban - téli metszés- kora tavasszal, a rügyek megjelenése előtt, vagy a vegetációs időszakban - nyári metszés.
Azemberhez hasonlóan a fának is vannak életszakaszai, amelyek befolyásolják a koronáját, a termését és a termés minőségét, ami szintén összefügg a megfelelő metszéssel. A fiatal fának metszésre van szüksége, hogy kiegyensúlyozott csontvázát kialakítsa, amely éréskor gyümölcsöt fog teremni. Az idősebb fáknak a ritkítás és a túlburjánzott korona növekedésének csökkentése érdekében van szükségük metszésre.
-
A fa vegetatív részeinek növekedési időszaka
Ez afiatal fákra vonatkozik, amelyek még nem vagy csak minimálisan termőre fordulnak. Ezek a fa első évei a magról való csírázás vagy az alanyra való oltás után. Ebben a szakaszban a fa csontváza formálódik és a növekedése irányított - a metszés minimális. Egy jó minőségű metszőolló elegendő ehhez a metszéshez.
Fiatal fák vásárlásakor olyan hiányosságokkal találkozhatunk, mint például:
-
Túl hosszú központi ág - meg kell rövidíteni, hogy megfelelő arányban legyen a tüskés ágakkal. Ha a központi ág túl hosszú marad, az alsó ágak lemaradnak a fejlődésben.
-
Ha a központi ág letört, akkor azt az új központi ágnak legjobban megfelelő ág fölött kell levágni. Az új központi ágat vízszintes helyzetbe kell hozni az előző letört központi ág megtartott csonkjához kötve.
-
Atöbblet gallyak közül a legmegfelelőbb felépítésű és legjobban fejlett fő vázágakat kell kiválasztani.
-
Növekedési és termésérési időszak
Azaz időszak, amikor afiatal fa elkezd termőre fordulni. Folytatjuk a gyorsan növő vázágak visszavágását. Egy jó metszőollónak még elegendőnek kell lennie. A vázágak alakításakor szem előtt tartjuk, hogy az ágak egy napon gyümölcsökkel lesznek terhelve, ezért úgy alakítjuk a koronát, hogy az ágak terhelése kiegyensúlyozott legyen - vigyázzunk az éles szögekre. Egy megfelelően alakított fának akár 100 kg-ot is el kell bírnia az ágak alátámasztása nélkül.
az intenzív metszés nem megfelelőegy fiatal gyümölcsfa esetében , mivel a fa utána lassabban fejlődik, és később kezd termést hozni. A fenntartó metszés, amely ilyenkor még minimális, segít abban, hogy a fa koronája kiegyensúlyozott formában maradjon, és garantálja a fa magas gyümölcstermését.
-
A terméskötődés és a növekedés időszaka
Ebben az időszakban különös gondot kell fordítani arra, hogy akorona nenőjön túl. Ha a fát 2-3 évig nem metszik, még a jól formált korona is túlnő.
Megfelelően megmetszett fáknál lehet arra szorítkozni, hogy azegyéves, merőleges hajtásokat eltávolítsuk , ami a korona megvastagodását okozhatja. Elhanyagolt fáknál a koronát elsősorban újra kell koronázni, és a vázágakat a helyükön kell hagyni.
-
A terméskötődés és a visszahalás időszaka
Avázágakon az új hajtások fejlődése a végéhez közeledik, ahajtáselhalás egyre erőteljesebbé válik, az ágak kezdenek elhalni, ezért fiatalító metszést - az évelő fa megrövidítését - végzünk. A fiatalító metszés célja, hogy a fa növekedése és az új hajtás teljesen leálljon. Eltávolítjuk a száraz és elhalt ágakat, újra megeresztjük a koronát és helyet csinálunk a gyümölcsnek.
Ekkor végezzük el ametszéstis , amikor az egész ágat eltávolítjuk, vagy egyetlen nagy ágról levágjuk az összes kisebb ágat, anélkül, hogy az ág hosszát csökkentenénk. Egy jó karos metszőolló vagy kerti fűrész elvégzi a munkát.
aformázó, karbantartó, metsző és fiatalító metszést többé-kevésbé egy időben végzik. A fa életének minden egyes szakaszában más-más típusú metszési metszés emelkedik ki. Egyes fafajok olyan érzékenyek, hogy az adott fafaj metszési metszéseinek speciális tanulmányozását igénylik. Erre példa azőszibarack- és sárgabarackfák metszése.
Mire kell figyelni?
Anagyobb átmérőjű, nagy ágak esetében először "súlycsökkentő vágást"végzünk, hogy megakadályozzuk, hogy az ág a súlya miatt kettéhasadjon. Ez azt jelenti, hogy az ágat fokozatosan vagy szakaszosan vágjuk, és lassan könnyítünk rajta, hogy megakadályozzuk a kettéhasadást és sima vágást érjünk el.