Paprika
Betegségek és kártevők katalógusa » Paprika
Az erős napsugárzás által a kerti növényekben okozott károkat leggyakrabban az időjárás hirtelen változása okozza, amikor több napos felhős vagy esős időjárás után hirtelen felmelegszik az idő, és a napsugarak intenzitása jelentősen megnő. A zöldségek közül a napégéssel leggyakrabban a paprikán és a paradicsomon találkozhatunk, különösen azután, hogy a palántákat állandó helyre ültették. Ezeket a palántákat üvegházban vagy a lakás ablakai mögött előnevelték, ahol nem érte őket közvetlen napfény. Ezenkívül, ha sűrű csomóban nőttek, a levelek mellett a száruk is károsodhat, amelyek fehérré, parafássá válnak, és könnyen letörnek a naptól. A paradicsom termését is károsítja a napszúrás. Különösen azok a gyümölcsök vannak veszélyben, amelyek a levélhajtások eltávolításakor csupaszdá váltak.
A stolbur kórokozója a régebbi szakirodalomban mikoplazmáknak nevezett fitoplazmák közé tartozik. Ezek a vírusok és a baktériumok közötti átmenetet képező mikroorganizmusok. A stolbur a természetben különböző kabócafajok, különösen a vírushordozó kabócák (Hyalesthes obsoletus) által terjed. Termofil faj, amelynek fő gazdanövénye a közönséges esti kankalin. Meleg években a nyári hónapokban elszaporodik, és átvált a kultúrnövényekre. Ezek közé tartozik a paprikán kívül a paradicsom, a burgonya, a padlizsán és a dohány. A stolbur első jele a paprikán a növények általános sárgulása. Később az idősebb levelek fonnyadni kezdenek, végül pedig az egész növény és a termés elhervad és elhal. A növény fertőzöttsége után képződő termések kicsik, és általában nem termelnek magot. A rendkívül meleg és száraz években mind a paprika-, mind a szabadföldi paprikatermés súlyosan károsodhat.
A paprikagyümölcsök száraz foltossága szabálytalan, különböző méretű, halványbarna foltokban nyilvánul meg, amelyek mindig a gyümölcs csúcsához közel helyezkednek el. Később ezek a foltok pergamenvékonyak lesznek, vagy nedves rothadássá alakulnak (különösen a gyorsan rothadó növényeknél). Gyakran gombás bevonat is megjelenik rajtuk, ezért sok termelő úgy véli, hogy a betegség gombás eredetű, és keresi a módját annak, hogy vegyszeresen megvédje az érintett növényeket. A paprikagyümölcsök száraz foltossága azonban fiziológiai eredetű, és általában a nem megfelelő táplálkozás, az intenzív gyümölcsnövekedés időszakában fellépő nedvességhiány és különösen a fajtaérzékenység (a vékonyabb héjú sárga fajták érzékenyebbek) okozza. A betegség elsősorban a nitrogénnel és káliummal erősen trágyázott talajokon fordul elő. Ezek a tápanyagok gátolják a kalcium felvételét, amely, bár nem hiányzik a talajból, hozzáférhetetlenné válik a növények számára.
A gyakorlatban leggyakrabban a paprika fuzáriumos vagy szklerotíniás hervadásával találkozunk. A fuzáriumos hervadást (Fusarium oxysporum) az érkötegek barnulása jellemzi, ami a hosszanti irányban hasított száron látható. A gomba a gyökereken keresztül hatol be a növényekbe, amelyek a magas tápanyagszint miatt hajlamosak károsodni, különösen a baromfi és más kis háziállatok trágyájával erősen trágyázott talajokon. A fuzáriumos hervadás kórokozója megmarad a talajban, és veszélyesen elszaporodhat, különösen, ha a paprikát több éven keresztül ugyanazon a helyen termesztik. A Sclerotinia hervadás (Sclerotinia sclerotiorum) a növények szárát körülvevő nagy, halványbarna foltok jellemzik. A szárakban később szkleróciumok képződnek, amelyek a gyomok lebomlása után a talajba kerülnek, és több éven át fertőzési forrásként szolgálnak az adott területen termesztett növények számára. A Sclerotinia sclerotiorum a paprikán kívül az uborkát, a paradicsomot, a sárgarépát, a petrezselymet, a salátát és más növényeket is megfertőz. Míg a paprika sclerotinia hervadása inkább a nedves, rosszul szellőző, gyorsan növő üvegházakban fordul elő, addig a fuzáriumos hervadással főként forró nyári napokon találkozhatunk, amikor az eltömődött érkötegek nem képesek elegendő vizet szállítani a növények föld feletti részeihez.
A komló atka (Tetranychus telarius) mintegy 200 növényfaj levelén él. Számos szántóföldi, üvegházi és szobanövényt károsít, de a gyomnövényeket is, amelyekről átterjedhet a termesztett növényekre (pl. komló, bab, uborka). Nem rovar, hanem négy pár lábbal rendelkező póktetű, innen ered a népies neve, a vörös pókatka. Nagyon apró (mindössze 0,2-0,4 mm-es), szabad szemmel alig látható. Jelenlétét finom háló jelzi a növény erősebben fertőzött részein. Emésztőrendszere vakon végződik, anális nyílás nélkül. Szálakat választ ki, amelyek mentén mozog. A leveleket felnyársalja, és a növényi nedveket szívja ki belőlük. A komlón például a mézharmat nevű betegséget okozza, amelynek következtében a levelek barnásvörösre színeződnek, kiszáradnak és lehullanak. A komlóatka külön nemű. A megtermékenyített petékből lárvák fejlődnek, amelyek a vedlés során bebábozódnak. Nyáron az atka az általa felvett klorofilltól zöldre színeződik, ősszel vöröses színű.
A fritilláriák apró, karcsú, kb. 1-3 mm nagyságú rovarok. 2 pár keskeny, színtelen szárnyuk van, amelyeket körben hosszú szemöldök szegélyez. A szárnyak olyanok, mintha rongyos szélűek lennének, innen ered a rovar neve. A kifejlett fritilláriák a fajtól függően fekete vagy sárgásbarna színűek, de lehetnek piros, fekete vagy fehér jegyek is. Ha megzavarják őket, gyakran elugranak. A lárvák hasonlóak a kifejlettekhez, de nincs szárnyuk, és világosabb színűek. A fritilláriák tojásai áttetszőek, vese alakúak, és kb. 0,3 mm nagyságúak.
Az üvegházi fehérlegy (Trialeurodes vaporariorum), közismertebb nevén a fehérlegy, a gyorsan növő zöldségek, de az üvegházi és szobanövények veszélyes kártevője is. A növényi nedvek szívásával károsít, és nagy mennyiségű ragacsos mézharmatot is ürít, amely a feketelégy különböző fajainak táptalajául szolgál. Ha a fertőzött növényeket megérintik, a kifejlett fehérlegyek tömegesen repülnek el.
A levéltetvek a paprika legkomolyabb kártevői, főként azért, mert rövid idő alatt kalamitikusan elszaporodnak, és sárgulást, levélhullást okoznak. Ezenkívül különböző vírusos betegségeket is terjesztenek, amelyek csökkentik és leértékelik a termést. A paprikán leggyakrabban előforduló levéltetvek a baracktetű (Myzus persicae) és a jegenyefenyő levéltetű (Aphis nasturtii). Ez különösen fontos a termékek kiválasztása szempontjából, mivel egyesek csak az említett fajok egyike ellen hatásosak.
A kelő növények lehullása gyakori hibaforrás a különböző zöldségfélék, de a dísznövények előnevelése során is. Bár több mikroorganizmus is érintett, összetett betegségről van szó. Előfordulását erősen befolyásolják a termesztők által a kelő növények számára biztosítani tudott termesztési körülmények, különösen a lakóhelyi körülmények, amelyek ténylegesen elősegítik vagy éppen ellenkezőleg, gyengítik a kelő növények életképességét és ellenálló képességét. A fiatal zöldség- vagy virágpalánták sikeres termesztésének alapfeltétele a legoptimálisabb feltételek biztosítása, amelyek közül a legfontosabbak a fény, a hőmérséklet és a víz, valamint ezek egymással való egyensúlya. Ennek is a különböző zöldség- és virágfajták igényei alapján kell történnie. Minden esetben igyekezzünk a vetéseket a lakás legvilágosabb pontjaira helyezni, és szabályozzuk a szobahőmérsékletet, hogy a növények ne húzódjanak ki a kevés fényben. A vízzel is gondosan kell bánni. Rendszeresen ellenőrizze a talaj nedvességét, és ne hagyja, hogy teljesen kiszáradjon, de ne is legyen túl nedves. Itt kell megemlíteni a vetőtartályok vízelvezetésének szükségességét is, hogy a talaj kellően szellős legyen. A vetéshez mindig friss, tápanyagban nem túl gazdag földet kell használni, mivel a fiatal növényeknek nincs szükségük sok tápanyagra. Ezzel szemben a talaj szikesedése (túltrágyázása) a gyökerek károsodását eredményezheti, amelyeken keresztül a talaj mikroorganizmusai könnyen behatolhatnak a fiatal növényekbe. A vetett zöldségeket és virágokat a teljes körű ápolás mellett a vetés után Previcur 607 SL-vel megelőzően is lehet kezelni. 1 m2 -re 2-5 liter oldatot kell kijuttatni.