Stolbur paprika
A betegség jellemzői
A stolbur kórokozója a fitoplazmák közé tartozik, amelyeket a régebbi szakirodalom mikoplazmáknak nevez. Ezek a vírusok és a baktériumok közötti átmenetet képező mikroorganizmusok. A stolbur a természetben különböző kabócafajok, különösen a vírushordozó kabóca (Hyalesthes obsoletus) által terjed. Termofil faj, amelynek fő gazdanövénye a közönséges esti kankalin. Meleg években a nyári hónapokban elszaporodik, és átvált a kultúrnövényekre. Ezek közé tartozik a paprikán kívül a paradicsom, a burgonya, a padlizsán és a dohány. A stolbur első jele a paprikán a növények általános sárgulása. Később az idősebb levelek fonnyadni kezdenek, végül pedig az egész növény és a termés elhervad és elhal. A növény fertőzöttsége után képződő termések kicsik, és általában nem termelnek magot. A rendkívül meleg és száraz években mind a paprika-, mind a szabadföldi paprikatermés súlyosan károsodhat.
Konzerválási lehetőségek
A mezei paprika stolbur elleni védelme a veszélyeztetett állományok ismételt permetezéséből áll a kabócák ellen, különösen júniusban és júliusban. a levéltetvek ellen engedélyezett készítmények (a Pirimor kivételével) hatékonyak. Ezenkívül fontos a királyi rügyféreg, a vírust hordozó szúrós galóca fő gazdanövényének következetes elpusztítása.