+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Stolbur paprika

Stolbur paprikaStolbur paprika
Stolbur paprikaStolbur paprika

A betegség jellemzői

A stolbur kórokozója a fitoplazmák közé tartozik, amelyeket a régebbi szakirodalom mikoplazmáknak nevez. Ezek a vírusok és a baktériumok közötti átmenetet képező mikroorganizmusok. A stolbur a természetben különböző kabócafajok, különösen a vírushordozó kabóca (Hyalesthes obsoletus) által terjed. Termofil faj, amelynek fő gazdanövénye a közönséges esti kankalin. Meleg években a nyári hónapokban elszaporodik, és átvált a kultúrnövényekre. Ezek közé tartozik a paprikán kívül a paradicsom, a burgonya, a padlizsán és a dohány. A stolbur első jele a paprikán a növények általános sárgulása. Később az idősebb levelek fonnyadni kezdenek, végül pedig az egész növény és a termés elhervad és elhal. A növény fertőzöttsége után képződő termések kicsik, és általában nem termelnek magot. A rendkívül meleg és száraz években mind a paprika-, mind a szabadföldi paprikatermés súlyosan károsodhat.

Konzerválási lehetőségek

A mezei paprika stolbur elleni védelme a veszélyeztetett állományok ismételt permetezéséből áll a kabócák ellen, különösen júniusban és júliusban. a levéltetvek ellen engedélyezett készítmények (a Pirimor kivételével) hatékonyak. Ezenkívül fontos a királyi rügyféreg, a vírust hordozó szúrós galóca fő gazdanövényének következetes elpusztítása.

Ajánlott készítmények