A paradicsom baktériumos foltos hervadása
A betegség jellemzői
A baktériumos paradicsomfoltosság - Xanthomonas campestrist pv. vesicatoria - leggyakrabban a paradicsomot és a paprikát érinti. A szabadföldi fajták paradicsomban, a paprikafajták paprikában fogékonyabbak.
A betegség tünetei
A betegség tünetei a leveleken, szárakon, levélnyélen, de különösen a terméseken jelentkeznek. A baktériumok a fiatal növényi szöveteket támadják meg.a leveleken apró, pontszerű, vizes foltok jelennek meg, amelyek áttetszőek és sárga szegéllyel vannak körülvéve.a foltok fokozatosan megnagyobbodnak, és elérik a 3-4 mm-es méretet.a fertőzött levelek begörbülnek és a csúcsuktól kezdve elhalnak. Hasonló foltok jelennek meg a száron és a levélnyélen is. A termésen vizes foltok jelennek meg, a foltok közepe fokozatosan ráncosodik és mélyül.a folt szabálytalanul kráteres megjelenésű és szakadt bőrrel szegélyezett. a foltok később megnagyobbodnak, és elérik a 2-8 mm-es méretet, ami a termés lekoptatását okozza.az érett gyümölcs a folt helyén és különösen körülötte zöld színű.
Védekezési lehetőségek
Közvetett védekezés
- Sterilizált termesztőközegbe vagy üvegházi talajba vetés.
- A vetéshez csak egészséges és pácolt vetőmagot használjunk.
- Rendszeresen öntözze, kerülje a levélfelület nedvesedését.
- A fertőzött talajokon 3 évig mellőzni kell a termesztést.
- A fertőzött növényeket azonnal el kell távolítani a kultúrából és meg kell semmisíteni,
- A fertőzött betakarítás utáni növényi törmelék alapos eltávolítása.
Közvetlen védelem
- A növények megelőző kezelése rézkészítményekkel.