+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Biztonságosan
AltelaAltela
*****

Altela

Biológiai készítmény a burgonya, paradicsom, szamóca, zöldségfélék, gyümölcsfák és szőlő gombabetegségeinek (gomba, rüh) csökkentésére.

a címről 3 255 Ft
 db

Készleten változatonként

A termék jellemzői

Biológiai készítmény a burgonya, paradicsom, szamóca, zöldségfélék, gyümölcsfák és szőlő gombabetegségeinek (gombák, rüh) csökkentésére. Az Altela egy kontakt hatású készítmény, amely csökkenti a patogén gombák és baktériumok fejlődését a növények felületén. Természetes enzimeket, poliketideket, nem élő baktériumokat, növényi kivonatokat tartalmaz, amelyek a növények felületén számos patogén szervezet számára nem megfelelő környezetet teremtenek. Tartalmaz továbbá néhány nyomelemet, például mangánt és cinket, amelyek fontosak a növény védekező mechanizmusainak aktiválásához. Az Altela-t a kórokozók várható megjelenésének időszakában - a fertőző feltételek teljesülése után, illetve a betegség látható megjelenésének időszakában - kell alkalmazni.

Burgonyafertőzés a paradicsomon (Phytophthora infestans)

  • Ez a paradicsom legveszélyesebb betegsége.
  • Egyes években teljesen elpusztíthatja a termést.
  • nedves időben terjed.
  • A betegség tipikus tünetei a következők: az idősebb levelek szélén szürkészöld foltok jelennek meg, amelyek később barnává válnak, és a levél szélétől gyorsan terjednek a teljes levélfelületre.
  • A fertőzött levelek gyorsan elhervadnak, elsötétülnek, elszáradnak, majd elhalnak.
  • Hasonló foltok találhatók a száron is.
  • A gyümölcsöt is megfertőzi, először apró szürkészöld foltok formájában jelenik meg, amelyek gyorsan terjednek.
  • Az erősen fertőzött, rothadó növényekre jellemző a szúrós szag.
  • A paradicsomnövények korai kezelése az Altelával, ideális esetben abban a növekedési szakaszban, amikor a levélrózsa vagy a szár elérte a várható végső növényméret 50%-át (felét), vagy a betegség kezdeti támadásakor.

Burgonyafertőzés (Phytophthora infestans)

  • A burgonyafertőzés kórokozója a Phytophthora infestans gomba.
  • A kórokozó a föld feletti részeket és a gumókat támadja meg.
  • A betegség kezdetben kitörésekben fordul elő, majd később széles körben elterjed.
  • Az idősebb paradicsomlevelek szélén szürkészöld vagy barna foltok jelennek meg, amelyek gyorsan átterjednek a teljes levélfelületre.
  • Először az alsó leveleket támadja meg, majd később az egész virágzat elrohad.
  • A fertőzött levelek gyorsan elhervadnak, elsötétülnek, kiszáradnak és elhalnak.
  • A betegség rövid idő alatt elpusztíthatja az egész növényt, és a burgonya esetében a gumókat is súlyosan megfertőzheti, amelyek nem tárolhatók.
  • A betegség megjelenésének kedvez a nedves időjárás, azaz a gyakori és heves esőzések. Biológiai védelem az Altelával.
  • A terméket abban a növekedési szakaszban kell kijuttatni, amikor a sorban lévő növények 50%-a érintett.
  • A burgonyafertőzés elleni sikeres védekezéshez elengedhetetlen a korai kijuttatás és a termesztés ellenőrzése, illetve a burgonya kezdeti fertőzöttsége.

Uborkafoltosság (Pseudoperenospora cubensis)

  • Az uborkavész kórokozója a Peronoplasmopara cubensis gomba.
  • A fertőzés tünetei: halványzöldtől a sárgászöldig terjedő, erezetekkel szegélyezett foltok, amelyek először a levelek felső részén alakulnak ki.
  • A levelek alján a foltok helyén a kórokozó szaporítószerveinek sötétbarna bevonata jelenik meg.
  • A foltok száma növekszik, a foltok nőnek és összeolvadnak.
  • A fertőzött levelek később megbarnulnak, és az egész növény elszárad.
  • Az előfordulást elősegíti az esős időjárás, a levél nem megfelelő öntözése vagy az árnyékos helyen történő termesztés.
  • Ha májusban és júniusban nagy mennyiségű csapadék esik, ajánlott az Altela kontakt készítményt legfeljebb 4 alkalommal kijuttatni a tenyészidőszakban.
  • Az alkalmazások közötti időköz 7-10 nap.

Almarothadás (Venturia inaequalis, anamorfózis: Spilocaea pomi)

  • A különböző nagy, keléses foltok leggyakrabban a gyümölcsöt érintik, de a betegség megnyilvánulásai a leveleken és a virágokon is megjelenhetnek.
  • A legnagyobb kárt a kora tavaszi, virágzás körüli fertőzés okozza, amely később a virágok és a kis termések lehullását okozza.
  • A később fertőzött gyümölcsök károsodása befolyásolja azok megjelenését, deformálódását és rügyfakadását, ezáltal növelve más kórokozók behatolását.
  • Ez csökkenti a gyümölcs eltarthatóságát. A sérült levelek idő előtt lehullanak.
  • A varasodás kórokozója a lehullott levelekben telel át.
  • A kezelés a fertőzés legnagyobb kockázatának idején, azaz a rózsabimbó stádiumától a virágzás után körülbelül két héttel kezdődően kulcsfontosságú.

Szőlőfoltosság (Botrytis cinirea)

  • A fertőzött leveleken világoszöld, majd sárgászöld, sárgás, végül barna nekrotikus foltok jelennek meg.
  • Kivételesen az egész levél sárgul. A foltok alján a gomba szaporítószerveinek fehéres kinövése látható.
  • A szőlő lisztharmat tipikus tünete az "olajfoltok" jelenléte a leveleken.
  • A virágok és bogyók megfertőződhetnek, hacsak nem rendelkeznek viaszos védőréteggel - körülbelül 2,5 mm-es méretig.
  • Későbbi fertőzés csak akkor következhet be, ha a bogyófelület mechanikusan sérül, például jégeső, héj vagy a száron átnövő gomba által.
  • A fertőzött bogyók szürkészöldek lesznek és fokozatosan kiszáradnak. A betegség különösen nedves és melegebb időben terjed.
  • Az Altela-t a teljes virágzástól a gyümölcsfejlődés kezdetéig tartó növekedési szakaszban alkalmazza.
  • A terméskötődés növekedési fázisában a termék nagyobb koncentrációját javasoljuk a kijuttatáskor.

Hagymafoltosság (Perenospora destructor)

  • A hagyma legfontosabb gombabetegsége a hagymavész, amelynek kórokozója a Perenospora destructor gomba.
  • A hagymán az első tünetek május második felében jelennek meg elliptikus, szürkésbarna vagy sárgás foltok formájában az idősebb leveleken.
  • a foltok fokozatosan megnagyobbodnak és világosbarnára színeződnek, majd elhalványulnak, sárgulnak és kiszáradnak.
  • A betegség kialakulásának kedvező feltételei az esős időjárás és a 22 °C alatti hőmérséklet.
  • Hagymás növények kezelése esetén az Altela-t abban a növekedési szakaszban kell kijuttatni, amikor a levélrózsa vagy a főszár elérte a várható méret felét.
  • Óvintézkedésként ajánlatos a hagymát szellős, napos helyen termeszteni, ahol elegendő a levegő áramlása, és így nem szabad sűrű csomókban termeszteni.

Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a termékinformációkat

Biztonsági figyelmeztetés

Jelszó

  • Veszély

Figyelmeztető üzenetek (H mondatok)

  • (H315) Bőrirritáló.
  • (H318) Súlyos szemkárosodást okoz.
  • (H334) Belélegezve allergiás tüneteket, asztmát vagy légzési nehézségeket okozhat.
  • (H335) Légúti irritációt okozhat.
  • (H410) Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, hosszan tartó hatású.

Biztonsági ajánlások (P mondatok)

  • (P273) Kerülje a környezetbe való kibocsátást
  • (P301+P312) FELNYELÉS esetén Ha rosszul érzi magát, hívja a MÉRGEZÉSI INFORMÁCIÓS KÖZPONTOT vagy orvost.
  • (P305+P351+P338) A SZEMFEDELEZÉS UTÁN Óvatosan öblítse le vízzel néhány percig. Vegye ki a kontaktlencsét, ha van, és ha könnyen eltávolítható. Folytassa az öblítést.
  • (P280) Viseljen védőkesztyűt/védőruhát/szemüveget/arcvédőt
  • (P501) A tartalom/csomagolás megsemmisítése az arra jogosult személynek történő átadással

 

A termék felhasználási területe és adagolása a kertészetben

  • Szőlő / Károsító: Gombabetegségek / Adagolás 10 literre: 10 ml /100 m2 / Védelmi idő: AT
  • Szőlő / Károsító: Gombabetegségek / Adag 10 literre: 20 ml /100 m2 / Védelmi idő: AT
  • Gyümölcsfák / Károsító: Gombabetegségek / Adagolás 10 literenként: 20 ml /100 m2 / Védelmi idő: AT
  • Burgonya / Károsító: Gombabetegségek / Adag 10 literre: 20 ml /100 m2 / Védelmi idő: AT
  • Zöldségfélék / Károsító: Gombabetegségek / Adagolás 10 literre: 10 ml /100 m2 / Védelmi idő: AT
  • Szamóca / Károsító: Gombabetegségek / Adag 10 literre: 10 ml /100 m2 / Védelmi idő: AT
Kapcsolódó termékek
Hogyan kell használni a Altela-t?