31.07.2023 (Aktualizácia článku: 25.07.2023)
Mikor szedje kedvenc zöldségeit, gyümölcseit és fűszernövényeit a kertből?
A saját kertben termeszteni jó móka, de amikor a betakarítás és a tárolás kerül szóba, néhány kertész még mindig tanácstalan. A betakarítás és a tárolás megfelelő időpontja és módja meghosszabbítja a termények élettartamát, így azok a téli hónapokban is boldogok maradnak és jó ízűek maradnak.
Néhány hasznos tipp
Agyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket óvatosanszedje le - hogy ne sértse meg a gyümölcsöket vagy a fűszernövények leveleit. Így sokkal tovább elállnak.
Tudta?
szüretelés után tisztítsa meg a terményeket a durvább szennyeződésektől, és hagyja kissé "koszosnak" a szennyeződésektől, ne mossa le vízzel! Sokkal hamarabb megrohadnak. A gyümölcsöket is inkább reggel szedje le, mint a legmelegebb órákban - így tovább tartanak és nem fonnyadnak meg olyan gyorsan.
távolítsa el abeteg vagy sérült leveleket és gyökereketa gyümölcsről (az egészségeseket hagyja rajta), és ha tárolni kívánja a gyümölcsöt, válogassa ki az egészségeseket a nem teljesen megfelelőktől - és ezeket használja fel korábban. Természetesen távolítsa el a kártevőket, ha vannak a termésben.
Mikor szedjük le a gyümölcsöt?
A tapasztalt kertészek pontosan tudják, hogy mely gyümölcsök mikor érnek be. Összeállítottunk egy áttekintést, hogy megkönnyítsük a munkáját.
A málna betakarítása
Mikor kell szedni azalmát és a körtét? Ezek a gyümölcsök nyár végén és kora ősszel érnek - a körtét augusztusban és szeptemberben, az almát pedig fajtától és termőhelytől függően akár októberben is szedheti. A gyümölcsök érettségét a színükről, illatukról és arról lehet megállapítani, hogy a szárat enyhén megforgatva a kezében marad. Ha a gyümölcsöt tárolni szeretné (ideális esetben hűvös, sötét, magas páratartalmú helyen), akkor közvetlenül az érés előtt is szedheti.
Csonthéjasok, bogyósok és kis gyümölcsök
-
Acseresznyét júliustól augusztusig szedjük (kivéve a májusi cseresznyét, amely jóval korábban érik), és a gyümölcs ízéből állapíthatjuk meg, hogy mikor érett - ha lédús és édes, akkor itt az ideje!
-
Aszilvát ideális leszedni körülbelül 2 héttel azután, hogy a gyümölcs kékre vált. Fontos azonban, hogy a szilvát fokozatosan szedjük le, ne az egész fát egyszerre - a gyümölcsök lehullása a fáról szintén az érettség jele.
-
Aszamócát már júniusban szedhetjük - de ez az időjárástól is függ. A szamócát és a bogyós gyümölcsöket a legjobb reggel szedni, amikor kevesebb a csípős rovar, és a gyümölcs illata is erősebb. Ne feledjük, hogy a szamócát a szárával együtt szedjük, így tovább tart.
-
Azáfonya július-augusztusban érik, és fontos, hogy akkor szedjük le, amikor már igazán ízletes.
-
Aszedret és a málnát egész nyáron folyamatosan szedjük . A szeder akkor érett, amikor fényesből tompává kezd válni, a málna pedig akkor, amikor elszíneződik, és úgymond "a kezünkben marad", amikor megérintjük.
-
Asárgabarack július közepén kezd érni, és augusztus első fele körül érik be. A sárgabarackot a színéről, a fa közelében lévő illatáról és a gyümölcsök lehullásáról lehet megmondani, hogy mikor érett - a földről való leszedéskor azonban óvatosan kell eljárni, mivel gyakran látogatják méhek, darazsak és hangyák.
-
Az őszibarack érése és szüretelése július közepén kezdődik, és fajtától függően szeptember közepéig nem fejeződik be. Mind a sárgabarack, mind az őszibarack esetében az aranyszabály az, hogy az "ideális érettségi állapotban" kell szüretelni, nem túl korán és nem túl későn, és nagyon óvatosan kell tárolni - ezek a gyümölcsök hajlamosak a zúzódásra és a penészedésre.
-
Aribizli már júniusban megérik, csak figyeljünk a színére - a gyümölcsöt úgy szedjük le, hogy a teljes "ágat" levágjuk a gyümölccsel együtt.
-
Aszőlő szüretelése augusztustól kezdődően kezdődik és ősz közepén fejeződik be, a fajtától és a későbbi feldolgozástól függően, akár közvetlen fogyasztásra, akár bortermelésre szánják. Az érett szőlőt a bogyók ízéről és szilárdságáról lehet felismerni.
-
Azegres június folyamán érik, és az érett gyümölcsöt arról lehet felismerni, hogy puhább tapintású, de a héja még szilárd.
Mikor szedjük a zöldségeket?
Nem könnyű megállapítani, hogy egyes zöldségek mikor érettek, ezért nézzük meg, hogyan lehet ezt gyorsan és egyszerűen kideríteni.
Hüvelyesek
-
Ababot akkor szüretelhetjük, amikor a hüvely simára törik, ha ráhajtjuk. A bab júliustól októberig érik, és rendszeresen, folyamatosan kell szüretelni.
-
Aborsót száraz időben, délben kell betakarítani, amikor a hüvelyek érettek és a termés puha. A túlérett borsó kemény és íztelen, ezért ne halogassa a betakarítást.
-
a lencsét az alsó hüvelyekből kell betakarítani - az ideális időpont az, amikor azok sárgulni kezdenek. Amikor a felső hüvelyek megérnek, az egész növényt le lehet vágni, és a hüvelyeket le lehet rázni.
Gyökérzöldségek
-
Sárgarépa - népszerű gyökérzöldség, amelyet nagyjából bármikor betakaríthatunk, attól függően, hogy mekkora termést szeretnénk. A fiatalabb sárgarépa édesebb, az idősebbek inkább főzésre alkalmasak.
-
Apetrezselymet az első fagyok előtt - október-november - szedje le, a virágokat pedig akkor szedje le, amikor szüksége van rájuk.
-
Aretket 30-40 nappal az ültetés után szedje le, amikor a hagyma átmérője kb. 1,5 cm. A hagyma teteje éppen csak kilóg a talajból.
-
Acéklát ősszel, az első fagyok előtt szedjük le. Az érettségét onnan állapíthatjuk meg, hogy a levelek elvesztik friss kinézetüket. A szemgolyó tetejét is láthatjuk, amint közvetlenül a talaj felszíne fölött kiáll.
Leveles zöldségek
-
Akelkáposzta, mind a fodros, mind a kelbimbó ellenáll az első fagyoknak, így nem kell kapkodni a betakarítással, és szükség szerint szedhetjük. A termést vagy egészben, vagy fokozatosan szedjük le az alsó levelekről.
-
a fejes salátát akkor szedjük, amikor a levelek elérik az ajánlott méretet (fajtától függően). Egyes salátákat egyesével, levelenként lehet betakarítani, míg másokat a legjobb egészben, a gyökérrel együtt a földből kihúzni, majd levágni.
A zöldségek feldarabolása
-
A karfiol akkor alkalmas a betakarításra, ha a virágszirmok ideális méretűek és szép egészet alkotnak. Betakarítás után távolítsa el a felső leveleket, csak egy réteg levelet hagyva meg, hogy megvédje magát a termést.
-
Abrokkolit akkor kell betakarítani, amikor a virágszirmok nem hullanak szét, tömörek és nem virágoznak. Ha ezt a pontot elmulasztja, a brokkoli nem lesz olyan ízű, mint amilyennek lennie kellene, és megkeményedhet.
-
Akaralábét akkor szedje le, amikor a termés elérte az ideális (inkább kisebb, mint nagyobb) méretet - a fiatalabb és kisebb termések közvetlenül fogyaszthatóak, az idősebb és nagyobbak fásak lesznek, és csak főzésre alkalmasak.
-
Akáposztát szeptembertől késő őszig úgy szüreteljük, hogy az egész fejet kivágjuk, majd eltávolítjuk a felső leveleket.
Gyümölcstermő zöldségek
-
Apaprika fokozatosan érik a növényen, és hagyni kell, hogy addig nőjön, amíg teljesen el nem színeződik, amikor a termés igazán ízletes és lédús lesz (és a chilipaprika megfelelően csípős). Akkor szedje le a paprikát, amikor a héja feszes és nem mutatja az öregedés jeleit.
-
Az uborkát a termés végső gyümölcsméretétől függően szedje le - ne hagyja túl sokáig nőni az uborkát, nehogy túlérjen, és a földön rothadásnak induljon. Az uborkát a kemény szárakról érdemes ollóval levágni.
-
Aparadicsomokat egyesével szedjük le, hagyjuk, hogy a gyümölcsök elszíneződjenek (de ne repedjenek meg), és mindig a legérettebbeket szedjük le. A megfelelő időpontot a paradicsom ízéből is megállapíthatjuk; az érett gyümölcs édes és ideálisan lédús lesz.
-
Tök és dinnye - ezeket a gyümölcsöket akkor szedje le, amikor a száruk elszáradt, és a gyümölcs üreges hangot ad, ha megkopogtatják. Ne hagyja túl sokáig nőni a tököt vagy a dinnyét; a túlérett gyümölcsök nagyon gyorsan megpuhulnak.
-
Apatisszont és a cukkinit akkor kell betakarítani, amikor a gyümölcs mérete a patisszon esetében kb. 10 cm, a cukkini esetében kb. 25 cm. Ne hagyjuk, hogy a gyümölcs túlnőjön az "ajánlott" méretén, mert a gyümölcshús "habos" marad, és az íze nem lesz túl kellemes.
-
Akkor szüreteljük le atököket , amikor a szár láthatóan kiszárad és megrepedezik, a héj pedig tompa és kemény.
Gumós zöldségek
-
Aburgonya akkor áll készen a betakarításra, amikor a levelek és a szárak sárgulnak és elhalnak, ami az érettség jele. A burgonya ekkor már kiásható a földből. A burgonya betakarításának ideális időpontja a fajtától is függ.
-
Aszárzellert augusztus végétől november közepéig, a zellert október elejétől november közepéig szüretelhetjük. A zellert a földből kiszedve néhány napig hagyjuk a levegőn száradni.
Hagymás zöldségek
-
Ahagyma és a fokhagyma júniusban-júliusban érik be, és ezt akkor lehet megállapítani, amikor a levelek sárgulni kezdenek és visszahullanak. Tehát mikor szedjük le a hagymát és a fokhagymát? Körülbelül két héttel a visszahullás után óvatosan húzzuk ki a földből (egy száraz napon), és hagyjuk a napon száradni.
-
Apóréhagymát egész nyáron és ősszel is szedheti, amikor csak szeretné felhasználni. Mielőtt kihúzza a földből, öntözze meg a környező talajt.
És mikor szedjük a fűszernövényeket?
Van néhány alapelv afűszernövények betakarításakor , nézzük meg őket!
A szüretelésideális ideje akkor van, amikor a gyógynövények nőnek vagy virágoznak - ez attól függ, mire van szükséged. Ha virágzó gyógynövényeket akarsz szüretelni szárításhoz, például levendulát, várd meg, amíg a gyógynövény teljesen virágba borul, majd óvatosan, vágással vagy tépkedéssel szedd le, és szárítsd meg.
Közvetlen fogyasztásra a legjobb, ha akkor szüretelünk, amikor a gyógynövény növekszik, és sok fiatal hajtás, szár és levél van rajta - ezek a legjobbak fogyasztásra, és ezeknek van a legtöbb egészségügyi előnyük.
Mikor szüreteljen?
A gyógynövényeket areggeli harmat lehullásaután kell szüretelni , ami lemossa róluk a port. A déli napsütésben magasabb az illóolaj-tartalmuk, de a hosszan tartó meleg lassan, de biztosan elpárologtatja az olajokat, ezért ne várjon a nyár végéig a szüreteléssel.
mi a helyzet a szárítással?
ha szárítani akarja a gyógynövényeket, csak napos, száraz időben szedje őket. És természetesen csak az egészséges részeket szedje, a betegeket távolítsa el.
-
Mikor szedjük a levendulát? Június-júliusban, amikor a tüske felső virágai nyílnak, az alsók pedig lassan száradnak.
-
Mikor szedjük acitromfűvet és a mentát? Június és szeptember között, közvetlenül a virágzás előtt, amikor a levelek a legtöbb illóolajat tartalmazzák.
-
Mikor szedjük a zsályát? A virágzás előtti időszakban, májustól júniusig, vagy ősszel, szeptemberben, ideális esetben a déli órákban.
-
Mikor szedjük az echinaceát? Amikor teljes virágzásban van, szedjük le a virágot és a szár egy darabját. A gyökeret 3 éves korában szedjük le, márciusban vagy akár októberben.
-
Júliusban , amikor a virágzóvirágokat gyűjtjük.
-
És mikor szedjük az anyósvirágot? Május és szeptember között, ideális esetben délben, különösen a fiatal virágzó részeket szedjük.
reméljük, hasznosnak találta áttekintésünket, és örülnénk, ha megosztaná velünk tippjeit akontakt@lacnepostreky.skoldalon!