+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » A dinnyetermesztés még soha nem volt ilyen egyszerű. Hogyan kell csinálni?

13.08.2024 (Aktualizácia článku: 14.08.2024)

A dinnyetermesztés még soha nem volt ilyen egyszerű. Hogyan kell csinálni?

Az interjúkban, amelyekben inspiráló kertészeknek adunk helyet blogunkon, ezúttal egy pozsonyi dinnyetermesztő fejlesztését mutatjuk be - tökbe oltott dinnyét termeszt.

pestovanie melonov

Az interjúban az oltott dinnyékről megtudhatja:

  • hogyan lehet a dinnyét tökbe oltani,

  • milyen dinnye- és tökfajták alkalmasak ilyen oltásra,

  • hogyan lehet dinnyét termeszteni, hogy egész nyáron termeljen,

  • mekkora az oltott dinnyék terméshozama,

  • hogyan ültessük és trágyázzuk a dinnyéket,

  • a dinnyét megtámadják-e kártevők és betegségek,

  • milyen gyakran kell öntözni a dinnyét,

  • miért nem szabad a dinnyét növekedés közben a kezünkbe fogni,

  • fel lehet-e gyorsítani a dinnye érését

  • és hogyan lehet megállapítani, hogy a dinnye érett-e.

Kivel beszélgettünk a dinnyetermesztésről?

Rudolf LuzaSegítőkész és szimpatikus, fülig érő mosollyal. Rudolf Luža mosolyogva és szívélyesen fogadott minket a Podunajské Biskupice-i kertes házikójában. Az 50 éves, háromgyermekes hentes, ahogy az lenni szokott, nem hivatásszerűen foglalkozik a mesterségével. Azt, hogy kézügyességgel rendelkezik, nemcsak a szakmái jelzik, amelyekkel egész életében folyamatosan foglalkozott (ablakszerelés, hegesztés, hegesztés stb.), hanem ahanem a praktikus növényépítkezések is, amelyek azonnal feltűnnek a kertben. Mindössze néhány hónapja van a birtokában, korábban egy másik helyen, Pozsonyban kertészkedett. Nagy hobbija ez, nem annyira a termés miatt, hiszen elmondása szerint nem nagyon szereti a zöldségeket, hanem az élvezet kedvéért.
"A dinnye és a mogyoró mindig is lenyűgözött. a lakótömböm elé 16 mogyorót ültettem, a dinnyét ide a kertbe".

Látogatás egy dinnyetermesztőnél

Interjúalanyunk, Rudolf Luža ezúttal másképp reagált az interjúfelvetésre, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. Meghívott minket, hogy látogassuk meg a pozsonyi Podunajské Biskupicén található kertjét, ahol a szokásos gyümölcsös zöldségeken, szőlőkön és szép virágokon kívül főként dohányt és dinnyét termeszt. Már a kert bejáratánál megakad a szemünk egy 4 x 5,8 m-es dinnyeföldön, gyönyörű vastag levelekkel, amit általában nem látni. Különösen egy 6 hetes, csepp eső nélküli időszak után, mint látogatásunk idején (2024. augusztus).

melonovisko

Ha jobban megnézzük ezeket a leveleket, láthatjuk, hogy szó szerint különböző méretű dinnyék szoronganak egymás alatt. Biztos 20 palántát is ültettek ide, fut át az agyadon, így nem hiszel a szemednek, amikor a mobiltelefonod fotóján 3 apró palántát látsz elültetve. A saját fülének is alig hisz, amikor azt hallja, hogy eddig 53 dinnye nőtt a dinnyeföldön. És még mindig több gyümölcs várható. A termesztő mindent feljegyez, leír, minden leszedett dinnyét lefényképez és dátumoz, hogy később elemezni tudja a termesztési tapasztalatait. Hogyan lehetséges ez, kérdezzük, hiszen az a bevett gyakorlat, hogy egy növényen 1-2, maximum 3 dinnye érik be. A titok a tökfélékre oltott dinnye termesztésében rejlik.

Hogyan oltják a dinnyét tökre? Milyen dinnye- és tökfajtákat kell ehhez előnevelni?

Én az Ingrid dinnyefajtát ültettem, amelyet fügelevelű tökre oltottak. Különböző módon kombinálódik. Lehet "középen" is oltani: a tök tetejét levágjuk, de csak a kihajtó levelekig, és a dinnye tetejét a tüskébe vágjuk. Ott egy lyukat készítenek, és azt illesztik a tökbe. Egy másik módszer a szálkásítás: a tökön átlósan lefelé vágunk úgy, hogy egy levél maradjon a gyökérrel együtt, ugyanez a dinnyén, de a gyökér nélkül. Ezeket aztán egymáshoz rögzítjük. Ezt pedig egy kapcsos tűzőkapoccsal kötik össze. És van egy harmadik mód is. Amikor a dinnyét és a tököt egymás mellé ülteted. Az egyikbe, a másikba mélyedést csinálsz. Összekötöd őket egy kapcsokkal is, mint egy csiptetővel.

melony po rozrezani

Tehát mindkét szárból levágsz egy kicsit?

Nem, hanem belevágod. Az egyiket így vágod le, a másikat pedig így. És a tüskék így illeszkednek egymáshoz. Ez a legstabilabb módja, mert az egyik a gyökéren él, a másik a gyökéren, és van időd, hogy megtapadjon, és akkor levágod a dinnyét a gyökérről. Ahol középen, vagy azon az oldalon összeér, ott a dinnyének tulajdonképpen már nincs gyökere, tehát ott vagy-vagy. De ha meg tudod csinálni, és megvannak a feltételek (hosszú távú hőmérséklet és páratartalom egyensúly), akkor ki kell próbálni. Én itthon próbáltam, és néhány megfogott, de sok elpusztult, mert az üvegerkélyen nem tudtam egyenletesen tartani a hőmérsékletet, egyik napról a másikra felment 30°C-ra, és ez nem jó ezeknek a növényeknek. Elhervadnak. Nekik 15-20 fok körüli kezdeti hőmérsékletre és állandó páratartalomra van szükségük.

Tipp: Az uborkát például nagy tökfajtákba is beolthatod. Így nagyobb terméshozamot kapsz növényenként.

Mekkora palántákra van szükséged az oltáshoz? És mennyi időbe telik, amíg ezek a növények összeérnek?

Én 4-5 éve csináltam ezt, úgyhogy nem emlékszem pontosan, de szerintem 2-3 hét volt, mire megnőtt vagy elpusztult. Az elején még vezetett is. Én a naspolyás módon próbáltam, akkor még nem tudtam arról, hogy 2 növényt egymás mellé ültetsz és még a gyökerükön összeilleszted őket. Bár a dinnyét előre kell vetni, mert a tök gyorsabban nő. A palántáknak egyforma méretűnek kell lenniük, amikor beoltod őket. De ha valakinek ez nem sikerül, akkor vehet átültetést. Én az enyémet egy cseh kertészeti boltból rendeltem, mivel a lakásomban nincsenek meg a körülmények az oltáshoz. Csehországban nagy mennyiségben termesztenek oltott dinnyét.

ako rastu melony

Az oltott dinnye gondozása különbözik a hagyományos dinnye gondozásától? Ön szerint mi az oltott dinnye legfőbb előnye?

Nem, a gondozás ugyanaz. A dinnye nem igényel különleges talajt, nehezebb és könnyebb talajban egyaránt jól fejlődik, ezt magam is kipróbáltam. A lényege, hogy a tök sokszorosára nőtt gyökérzetet fejleszt, így több tápanyagot és nedvességet tud eljuttatni a dinnyéhez, ráadásul jellemzően erőteljes. Normál termesztésben a dinnyének nincs annyi levele, mint az oltott dinnyének. Ráadásul a nap, amikor közvetlenül a gyümölcsre süt, aránytalanul felmelegíti azt, különösen olyan hőhullámban, mint amilyet idén nyáron tapasztalunk. Az oltott dinnye sok levele kellemes árnyékot és táplálékot biztosít a gyümölcsnek. Ezért egyetlen növény többszörös terméshozamra képes, mint a hagyományos dinnye, ahol általában egy vagy két gyümölcs érik egyetlen növényen. Mindezekről nyilvántartást vezetek, számolom a dinnyéket, tudom például, hogy az egyik dinnyémnek 22 nap kell ahhoz, hogy egy pingponglabda méretű kis golyóból 6 kg-os dinnye nőjön. Ez normális dinnyetermesztésben lehetetlen lenne.

Mikor ültetted el a dinnyepalántákat? Mulcsot is használsz a dinnyék alá?

Idén az időjárás lehetővé tette, hogy a melegigényes növényeket korábban ültessük, a feljegyzéseimből tudom, hogy pontosan május 7-én. Nálam jól bevált a cellára ültetés, amit kampókkal rögzítek a talaj levegőztetett felszínéhez. Vizet öntözök rá, hogy lássam, hol gyűlik össze a víz, hol van egyenetlenség a talajban. Ott lyukakat készítek, hogy a víznek legyen hová lefolynia. Három lyukat vágok a cellába, és elültetem a palántákat.

sadenie melonov

A dinnyét is trágyázod? Milyen műtrágyát használsz a dinnyére?

siran draselny na melony

Egyáltalán nem kell túlzásba vinni a műtrágyázást. Láttam külföldön, fóliaházban termesztőket, amikor túltrágyázták nitrogénnel, felrobbantak a dinnyék. Egyszerűen felrobbantak. És mi ide importáljuk őket! Én csak akkor kezdtem el trágyázni, amikor a növények elkezdtek virágot hozni. Ültetéskor a talajba csirkeürülékből készült érett szubsztrátumot tettem. Azt elástam bele, és felkavartam. Csak akkor trágyáztam újra 1:10 arányban vízzel hígított tyúktrágyával, amikor a növények már virágot hoztak. Nem hagyom állni, a nitrogén illékony anyag, és nekem ez a célom. Trágyázás után még locsolok, amíg a víz le nem folyik, a földigiliszták akkor azonnal kimásznak. Aztán felszedem őket és máshova teszem. Ezután két-három hetente megismétlem a trágyázást. Egy idő után, amikor a dinnyék egy része már érett, egy teáskanál cereritet és egy teáskanál kálium-szulfátot adok a növényekhez. Ezt feloldom egy kétliteres üvegben, és a gyökerekhez öntöm. A kálium-szulfát a szövetek táplálására és a gyümölcs édesítésére szolgál. A káliummal nem lehet túltrágyázni. A növény csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van.

Milyen gyakran öntözze a dinnyét? Elsősorban esővizet használ?

Kezdetben heti 2 x 5 liter vizet a gyökérre. Amikor termést hoznak, heti 2 x 10 liter vizet a gyökérre. De ennél a mennyiségnél és csapadék nélkül heti 4-5 alkalommal. Ha nincs esővíz, mint most, amikor itt 6 hete nem esett, akkor városi vizet is használok, de lefölözve, klór nélkül.

prerezávanie melónu

Nem tervezed megkönnyíteni magadnak az öntözést? Valami áteresztő tömlőkkel például?

Nem, nem, mert olyan vizet adok, ami állóvíz, azaz meleg. A kútvíz hideg, az sokkolja a növényt.

A dinnyének vannak betegségei? Megtámadják őket a kártevők? A csigákon kívül mindent megesznek.

metarex na slizniaky

A vörös dinnye nem szenved semmilyen betegségben. A sárgáknak igen, a lisztharmatot kapják el, amire Thiovit jet-et használok. Az első jeleknél permetezze le a leveleket. A fertőzöttek kiszáradnak, és az újak már nem lesznek fertőzöttek. Egyébként semmi nem támadja meg a dinnyét, kivéve a nyálkamolyok, igen. Ezekre metarexet teszek a keltára és fel vannak szerelve. Közvetlenül a talajra nem teszem azokat a golyókat, azt kerülöm.

Mi a helyzet a dinnyén lévő levéltetvekkel, bogarakkal vagy hangyákkal? Nem harcolsz ellenük?

A levéltetvek igen, a hangyák is, hordozzák őket. A levéltetvek általában csak a gyökérhez közeli leveleket támadják meg. Nem tudom, hogy miért. Akkor letépem őket és kidobom. Érdekes módon a dohány segít a levéltetvek ellen. Egyszerűen odaragadnak, és a növény nem engedi el őket utána, olyan ragacsos anyagot választ ki. A hangyákat a járdára permetezem, ahol nyomot hagynak, ott K.O. A levéltetvek mindenhol ott vannak, azokat összegyűjtöm, rügyezem, fojtogatom.

A hangyákkal nem tudsz megbirkózni? Olvassa el ezt a cikket arról, hogyan lehet egyszer és mindenkorra kiirtani a hangyákat a kertjéből.

Azt mondják, ne szedd a kezedbe a dinnye gyümölcsét, tudod miért?

Tényleg nem szabad megfogni, csavarni vagy mozgatni őket a növekedés első szakaszában. Utána, ha egyszer már megpiszkálták azt a pingponglabdát, nem lehet többé gond. A kicsik hajlamosak a lehullásra, a dinnye nem táplálja őket, és a gyümölcs egyszerűen lehullik. Aztán később, amikor már nagyobbak lesznek, akkor át tudod mozgatni. Mert előfordul, hogy több gyümölcs van egymáshoz közel, ezért egy kicsit arrébb kell rakni őket, hogy legyen helyük nőni.

ako chutia stepene melony

És honnan tudod, hogy mikor érett a dinnye? Meg szoktad kopogtatni, vagy meg szoktad nézni a szárát, hogy megnézd, hogy száraz-e már.

Az érett dinnye kezd sárgulni alulról. Először fehér, aztán sárgul. Az érett dinnyének szép sárga aljúnak kell lennie. Az érettség másik jó jelzője, hogy a dinnye szakálla, nem a szára, ami túlérett lenne, kiszáradt. Éppen a gyümölcs szára felett. Ez logikus, mert a növénynek nem kell az érett dinnyét a szakállánál fogva tartania, így az kiszárad. A növény el akarja engedni, hogy a dinnye lehulljon és kiengedje a magokat. A szár még mindig zöld. Még víz is folyik belőle, amikor kipukkad, ahogy a dinnyét lehúzom. A dinnyéim 22-24 nap alatt érnek be, és két tételben szüretelünk. Eddig mindig az első tételt fejezték be a dinnyék, és kb. 10 nap múlva az új hajtásokon újabb gyümölcsöket kezdtek el rakni. Idén ez egyszerre történik. Az első tétel megérik, a következő tétel pedig beérik, ez még soha nem fordult elő velem.

Megerősíthetem, hogy a dinnyék íze nem különbözik a klasszikus dinnyékétől, nagyon finomak. Vékony héjuk van és hatalmasak.

Nos, véleményem szerint jobbak. Bár az ember azt gondolná, hogy olyan az ízük, mint a sütőtöknek (nevet). A gyümölcsfák is tudnának olyan ízű gyümölcsöt teremni, attól függően, hogy milyen alanyra oltják őket. Ez a fajta az Ingrid, nekem már volt Crimson sweet, az is kiváló volt, de kevésbé volt termékeny és később termett. Viszont a gyümölcse is 17 kg volt. Érdekes, hogy amikor az Ingrid fajtáról olvasol, az eladók 2-4 kg-os gyümölcssúlyt adnak meg dinnyénként. Ami akkora, mint egy emberi fej. Az enyémek 4 kg-osak, még csak most kezdenek. Általában 5-7-esek szoktak lenni. Ez valószínűleg a tök alany miatt van. A legnagyobb dinnye ebből a szezonból 7,87 kg volt.

velkost melonov

Ha fel akarom gyorsítani a gyümölcs érését, mit tegyek?

Semmit. Ne siettessen semmit.

Nem kellene már a gyümölcs mögötti növényt visszavágni, hogy a gyümölcsbe kerüljön a tápanyag, ne a levelekbe?

Minél több levél, annál jobb. Először is, a levélre azért van szükség, hogy megvédje a dinnyét. Ezek a pántlikás fajták nem olyan kényesek, mint mondjuk a Lajkó. A Lajkó tiszta zöld, sőt, fekete, és nekem már sütötte meg a nap a dinnyémet, még akkor, amikor normálisan termesztettem. Általában egy barna folt maradt a tetején. Itthon betettem a fürdőbe, és két óra múlva, amikor felvágtam, már forró volt. A rendes görögdinnye levélborítása gyenge. Másodszor a levelek teszik a görögdinnyét édessé. Ha leveszed a leveleket, a dinnyének nem lesz íze. Ne siess el semmit, mint a paradicsomnál. Ott sem szabad letépni a leveleket, különben a gyümölcs ízetlen lesz. A levelekben zajlanak a gyümölcs ízéhez és édességéhez szükséges folyamatok. A növényeknek szükségük van a leveleikre, azokat nem szabad letépni.

Te normális talajban termesztesz, többnyire tyúkürülékkel trágyázol, esővízzel vagy állóvízzel öntözöl... Sok kertész ezt teszi, mégsem lesz olyan gazdag termésük, mint neked. Gyönyörű burgonya mélyzöld levelekkel, hatalmas paradicsom, gyönyörű dohány. Hogyan csinálod?

Egy barátom mondta, hogy ha egy seprűnyelet is a földbe dugok, másnapra kivirágzik (nevet). Nem hiszem el, a szomszédom azt mondta, hogy már háromszor próbálkozott dinnyével, és nem megy. Pedig akkoriban tizenhárom dinnyét kellett gyökereztetnem. Szintén két menetben szüreteltem. Legutóbb 18 darab volt gyökérenként, idén szerintem inkább 20 dinnye lesz növényenként. Szintén két szüret. Lehet, hogy véletlen, lehet, hogy tényleg jól megy, ki tudja.

Azt hiszem, a barátomnak igaza volt! További ilyen sikeres dinnyetermesztést kívánok! Köszönöm az interjút, és a dinnyéket.

A fotó forrása: Rudolf Luža és a szerző

A cikk szerzője

Veronika Habovčíková

Veronika Habovčíková

Vyrastala som v rodine, ktorá leto strávila sušením sena, žatvou a pestovaním zeleniny. Posledných 10 rokov, odkedy mám vlastnú záhradu, sa vo mne prebúdza túžba pestovať, sadiť, množiť, spracovávať úrodu, vyrábať si vlastné koreniny či čaje, a to úplne po svojom. Sama si nachádzam cestičky v pestovaní, inšpirujem sa inými záhradkármi - vďaka sociálnym sieťam a internetu je to dnes ľahké. Skúšam, skúšam a ešte raz skúšam. Nové metódy, nové výrobky, nové spôsoby. To všetko s láskou a nasadením, ktoré som zdedila po rodičoch. Na tomto blogu vám rada sprostredkujem všetko zaujímavé, čo zistím alebo sama vyskúšam. Pekné čítanie, priatelia.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények