Paradicsom gyümölcshegy rothadás
A betegség jellemzői
A paradicsomgyümölcs csúcsrothadása rendszeres, viszonylag nagy, halványbarna foltok formájában jelentkezik a gyümölcs csúcsán. Később ezeket a foltokat különféle gombák (leggyakrabban az Alternaria tenuis, amely megtelepszik a haldokló növényen) benövik. ezért sok termesztő a csúcsrothadást gombás betegségnek tekinti, és az érintett növények kémiai úton történő védelmére keresi a módját. A paradicsom termés csúcsrothadása azonban fiziológiai eredetű, és általában az intenzív gyümölcsnövekedés időszakában a nem megfelelő táplálkozás és a nedvességhiány okozza. A betegség főként a nitrogénnel és káliummal erősen trágyázott talajokon fordul elő. Ezek a tápanyagok gátolják a kalcium felvételét, amely, bár a talajban bőségesen van, nem áll a növények rendelkezésére. A gyakorlatban a paradicsom csúcsrothadást gyakran összetévesztik az Alternaria solani nevű gomba által okozott Alternaria blight nevű betegséggel, amely általában a száron keresztül hatol be a gyümölcsbe.
Védekezési lehetőségek
Harmonikus tápanyagellátás, a növények rendszeres öntözése a száraz időszakban és az érintett növények ismételt permetezése 7-10 napos időközönként magasabb kalciumtartalmú lombtrágyával.