Stevia sweet - Compact Sweet 12s - sorozat GREEN PHARMACY
Fehér virágú, fénykedvelő, egynyári trópusi növény, bizonyítottan gyógyhatású és nagy édességű (250-300-szor édesebb, mint a szacharóz).
a címről 1 185 Ft | |
Készleten változatonként
Stevia édes / Stevia rebaudiama (BERTONI) HEMSL.
Leírás:
Gyűjtemény ZÖLD MEDICINE - fehér virágú, fénykedvelő, egynyári trópusi növény, erős szárú, keskeny, hosszúkás, fűrészes, középzöld színű levelekkel (amikorátteleltetve évelő növényként tartható fenn) 60 cm-re nő, bizonyítottan gyógyhatású, magas édességtartalmú (250-3 , de nem tartalmaz kalóriát. Az anyag - a szteviozid-glikozid - hőre stabil, nem változtatja meg a pH-t és nem erjed.
Felhasználás - frissen és szárítva egyaránt:
- Kalóriamentes édesítőszer folyadékokhoz és ételekhez, nagyobb koncentrációban édes ízű lehet.
- A sztevia fokozza az inzulintermelést, így segít csökkenteni a cukorbetegség (diabetes mellitus II) tüneteit
- Csökkenti a gyomorégés tüneteit
- Javítja az emésztést
- Szájvíz öblögetéshez vagy a levelek rágásához - csökkenti a rossz leheletet, segít megelőzni a fogszuvasodást és a fogágybetegségeket, mivel antibakteriális és vírusellenes hatású
- Néhány csepp koncentrátum egy vattapamacsra dörzsölve vágott vagy gyógyuló sebekre, pattanásokra vagy ekcémára - nyugtató és gyógyító hatású
- Csökkenti a fáradtságot és a kimerültségi szindrómát
- Csökkenti a dohány és az alkoholtartalmú italok iránti sóvárgást
Feldolgozás:
Szárítás : szellős, száraz helyen, legjobb a növényi részeket felakasztani, majd alapos szárítás után összetörni. Frissen: infúziók és kivonatok (1 csepp kivonat = 1 nagy kocka répacukor) folyadékok és ételek édesítésére (a következőkre alkalmas a levelek, valamint a növény részei közvetlenül folyadékokhoz és ételekhez adhatók (kisebb darabokra vágva) és fogyaszthatók.
Termesztés:
Március-áprilisban vesse az aljnövényzet felszínére, ne töltse vissza, a magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz. Mivel a magok az aljzat felszínén fekszenek, gondoskodni kell a megfelelő nedvességről, lehetőleg fényáteresztő anyaggal, például üveggel vagy átlátszó műanyaggal, esetleg átlátszó műanyaggal letakarva. Alkalmas konténerekben, szélvédett helyen történő termesztésre. Tűri a nyáriasítást, de üvegházban vagy üvegházban jobban fejlődik. 10 °C alatt leáll a növekedése, 5 °C alatt pedig elszárad. A felső hajtások lecsipkedése elősegíti az elágazást és az elszáradást. A hajtásokat 40-50 cm-es magasság elérése után lehet betakarítani, és kb. 20 cm-re visszavágni, további betakarítás 2-3 hónap múlva következhet, a növekedéstől függően. Ha üvegházban termesztjük, a stevia gyorsabban újranő. Akár 0,5 kg szárított anyag is nyerhető növényenként!
Ősszel a levelek megsárgulnak és lehullanak.
Teleltetés:
Levélhullás után vágjuk le a növényt 10-15 cm-re a föld fölé, és teleltessük át szellős helyiségben 8-14°C-on, a szubsztrát ne száradjon ki teljesen. Csak a gyökerek telelnek át. A növény a teleltetés alatt sok új hajtást hoz a talajban, ezért tavasszal célszerű átültetni egy nagyobb edénybe. Az első hajtások megjelenése után kezdje el a trágyázást.
1 grammban: 2900-3000 mag
Vetés: február - március
betakarítás: július - október