A körte moníliás rothadása
A betegség jellemzői
A gyümölcsrothadás leggyakoribb kórokozói a Monilia nemzetségbe tartozó gombák. A Monilia fructigena a maggyümölcs rothadását, a Monilia laxa a csonthéjasok rothadását okozza, és a Monilia laxa nemcsak a gyümölcsöt, hanem a csonthéjasokat is megfertőzi tavasszal.tavasszal, és a cseresznye, a kajszibarack és a szilva jól ismert Monilia virág- és hajtáselhalását okozza. A Monilia gombákról fontos tudni, hogy az egészséges gyümölcsöket nem fertőzik, de a rovarok (különösen a gubacsos rovarok) vagy mechanikai úton (pl. jégeső által) károsított gyümölcsökbe könnyen behatolnak. A Monilia gyümölcsrothadás ellen tehát közvetett módon, elsősorban a kórokozók elleni, jól időzített permetezéssel lehet védekezni. A másik nagyon fontos megelőző intézkedés a rothadt gyümölcsök összegyűjtése és azonnali betemetése a talajba, hogy a gyümölcs felszínén képződött hólyagocskákból származó gombaspórák ne juthassanak a gyümölcs felszínére.a levegőbe, mert a mikroszkopikusan apró spórákat a szél még a nagyobb méretű gyümölcsökön is magával viszi.és ha a sérült gyümölcsre kerülnek, víz jelenlétében kicsíráznak, és a jól ismert rothadást okozzák. Emellett a fertőzött, elhalt gyümölcsöket - az úgynevezett moníliás múmiákat, amelyek különösen tavasszal jelentenek fertőzési forrást - legkésőbb a tavaszi metszéskor el kell távolítani a gyümölcsfákról. szöveg és fotó: J. J. Matlák