Napégés zöldség
A betegség jellemzői
A kerti növények erős napsugárzás általi károsítása leggyakrabban akkor fordul elő, amikoramikor több napos felhős vagy esős időjárás után hirtelen felmelegszik az időjárás, és a napsugarak intenzitása jelentősen megnő. A zöldségfélék közül a napégés leggyakrabban a paprikán (1. ábra) és a paradicsomon fordul elő, különösen a palánták állandó helyre történő kiültetése után. Ezeket a palántákat üvegházakban vagy lakások ablakai mögött előnevelték, ahol nem érte őket közvetlen napfény. Ezenkívül, ha sűrű csomóban nőttek, a leveleken kívül a száruk (2. ábra) is károsodhat, kifehéredhet, meggörbülhet és könnyen megtörhet a naptól. A paradicsom termése is károsodik a leégés miatt (3. ábra). Különösen azok a gyümölcsök vannak veszélyben, amelyek a levélhajtások eltávolításakor csupaszodtak meg.
Védelmi lehetőségek
a zöldségpalántákat meg lehet előzni az erős napsugárzás okozta károsodástól, ha fokozatosan hozzászoktatjuk őket a közvetlen napfényhez. és a paradicsompalánták zöldmunkáját (a levélhajtások eltávolítását) felhős időben végezzük.