Borken
ABorken egy kálium-biszulfit por, amelyet almabor pácolásra és zöldségek savanyítására használnak. Nagyon ismert gyümölcsök, zöldségek és borok tartósítására. Antimikrobiális és antioxidáns hatása miatt használjuk. Sokan az E224-es emulgeálószerről ismerik. Nagyobb mennyiségben károsként szerepel a listán, mivel allergiát vagy érkárosodást okozhat. Használatánál tartsuk be a "Mindenből túl sok árt" szabályt - ahogy a só, cukor, alkohol is :) A konzerviparban általánosan használják, anélkül, hogy az egészségügyi hatóságok szigorú követelményekkel tiltanák. A zöldségeket főzés után 2 évig olyan ropogósra teszi, mintha frissek lennének.
A savanyított zöldségekhez képest (5g/100L), az almabor kénezéséhez (borkészítés) többszörösét használják, nevezetesen 10-40g/100L. Sterilizálás nélkül tartósíthatod, a kálmán vagy más zöldség ropogós marad, szép színű.
Az interneten rengeteg minőségi receptet találhat ízletes chalamádéhoz, savanyított kosszarvhoz, savanyúsághoz és más zöldségekhez. Élvezze a minőségi befőtteket.